Skip to main content

Cargill Zaandam

7 maart 2018

Bij het complex van Cargill op het Kalf in Zaandam is woensdagochtend brand uitgebroken. Deze woedde in een koeltoren van de fabriek. De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling.

Volgens een persvoorlichter van het getroffen bedrijf is er niemand gewond geraakt bij de brand. Onduidelijk is nog hoe de brand is ontstaan. De zegsman liet weten dat het om een ’complexe brand’ ging omdat deze woedde in ’ingewikkelde installaties’, waardoor bij bestrijding van het vuur voorzichtig moest worden opgetreden.

De brandweer heeft tijdens de bestrijding opgeschaald naar ’grote brand’. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten.

Rond kwart over tien liet de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland weten dat de rookontwikkeling afnam. De brand was toen echter nog niet onder controle.

Broei
Pas rond drie uur in de middag kon het sein ’brand meester’ worden gegeven. Dat duurde zo lang omdat er nog 15 ton cacaoproduct verwijderd moest worden uit de silo waarbij het risico op broei aanwezig was.

Een woordvoerster van het bedrijf liet weten dat er een intern onderzoek is gestart naar de oorzaak van de brand. ,,We nemen de veiligheid van onze mensen en de omgeving zeer ernstig en stellen alles in het werk om de veiligheid te blijven garanderen’’, aldus de voorlichtster van het Cargill kantoor in België dat de woordvoering doet.